Hoe maak ik mijn trap antislip

Wat is antislip?

Met antislip wordt bedoeld dat je niet of niet gemakkelijk uitglijdt over een oppervlak. Methodes om antislipwaarde te bepalen worden beschreven in speciale normen. In de norm CEN/TS 16165 en specifiek voor Nederland NEN 7909 staat een methode beschreven waarbij een object op een oppervlak wordt geplaatst. Door het oppervlak onder een hoek te zetten zal het object op enig moment gaan glijden. De hoek wanneer het object begint te glijden bepaald de antislipwaarde. Hieraan wordt een R getal toegekend van R8 tot en met R13, met R8 als de laagste antislipwaarde.

De mate van antislip wordt bepaald door de eigenschappen van het oppervlak. Het betreft eigenschappen zoals oppervlaktestructuur, materiaal en ruwheid.

Oppervlaktestructuur

Met oppervlaktestructuur wordt de vorm van het oppervlak bedoeld. Een grove oppervlaktestructuur, denk aan ribbels of groeven, geeft een oppervlak een hoge antislipwaarde. Een praktisch voorbeeld hiervan zijn tranen van een aluminium tranenplaat. De tranen geven de aluminiumplaat een veel hogere antislipwaarde.

Materiaal

Het materiaal waaruit een oppervlak is gemaakt heeft invloed op de antislipwaarde. Zo heeft een hard materiaal een lage antislipwaarde en een zacht materiaal een hoge antislipwaarde. Een verflaag op een harde ondergrond, denk aan een geverfde trap, heeft een lagere antislipwaarde dan een trap waarop rubber trapmatten zijn aangebracht.  Rubber is indrukbaar, hierdoor ontstaat een groter contactoppervlak en ook een hogere antislipwaarde.

Oppervlakte ruwheid

Oppervlakteruwheid wordt aangegeven in µm en is afhankelijk van hoe een oppervlak is gemaakt. Een praktisch voorbeeld: een egaal geverfd oppervlak is glad (0.4-0.8µm), wordt het oppervlak na het verven geschuurd dan komen er kleine krassen in het oppervlak (0.8-3.2µm). Hoe dieper de krassen hoe hoger de antislipwaarde.

Methoden om een traptrede antislip te maken

Een trap antislip maken met tapijt.

Ondanks dat tapijt indrukbaar is, heeft tapijt over het algemeen een lage antislipwaarde. De R waarde ligt rond de R9 en de R10. Tapijt is opgebouwd uit vezels waardoor het oppervlak aangenaam aanvoelt maar hierdoor is de slijtvastheid erg laag.

Traptreden antislip maken met overzettreden

Overzettreden zijn vaak gemaakt van laminaat, de toplaag is dan hard en glad. Dit resulteert in een lage antislipwaarde; rond de R8 en R9. Met een reliëf op de overzettreden, bijvoorbeeld ribbels of een antislip-strip, wordt de antislipwaarde verhoogd en komt de R-waarde uit op R9..R11. Het komt voor dat klanten na een traprenovatie nog steeds op zoek zijn naar een antislip oplossing.

Traptreden antislip maken met antislipverf

Antislipverf komt in een consumenten variant en een industriële variant. Beide varianten bestaan uit een verf met daarin een korrel, vaak zandkorrels. De consumenten variant heeft een antislipwaarde van rond de R11 en is in een keer op het oppervlak aan te brengen. De verf is op 1-componenten basis en is makkelijk aan te brengen met een roller.

Bij industriële antislipverf ligt de R waarde ook rond de R11. Industriële antislipverf bestaat uit een 2-componenten verf, waarin zandkorrels zijn verwerkt. De combinatie van een 2-componenten verf met zandkorrels resulteert in een slijtvaste verf die de zandkorrels beter vasthoudt en dus langer meegaat.

Traptreden antislip maken met antisliptape

Een traptrede antislip maken m.b.v. antisliptape wordt gedaan door een strook tape van ongeveer 20mm breed op het oppervlak van de traptrede te plakken. De tape wordt meestal bij de rand van de traptrede aangebracht. Hierdoor is de antislip eigenschap zeer plaatselijk. Een nadeel van antisliptape is dat deze kan loslaten en dat u hem dan moet vervangen. Antisliptape wordt gemaakt door zandkorrels in het oppervlak van een tape te verlijmen.

Net zoals bij antislipverf is er een consumenten en een industriële variant. Bij de consumenten varianten varieert de antislipwaarde van de tape tussen de R10 en R11. De industriële varianten hebben hogere antislipwaarden zelfs tot R13 en worden vaak breder uitgevoerd dan de consumenten varianten, breedtes tussen de 40 en 50mm zijn heel gebruikelijk. Een bredere antislip tape resulteert in een groter antislipoppervlak en dus ook een veiligere traptrede.

Traptreden antislip maken met een antislip-strip.

Een antislip strip is een smal ingefreesd strookje materiaal in het oppervlak van de traptrede. Het ingefreesde materiaal zorgt voor ‘een ribbel’ op het traptredeoppervlak. U kunt kiezen uit antislip-strips gemaakt uit RVS, aluminium, hout of bijvoorbeeld rubber. Van deze materialen heeft rubber de hoogste antislipwaarde. Doordat het oppervlak van de antislip-strip niet de hele traptrede bedekt is de antislipwaarde laag, de R-Waarde ligt rond de R9…R11. Het materiaal dat u kiest voor de antislip-strip bepaalt ook de slijtvastheid.

antislip trapmat trapmatten

Traptreden antislip maken met Micostep® antislip trapmatten

Trapmatten van Micostep® zijn gemaakt van kunststof materialen van hoge kwaliteit die zeer slijtvast zijn. De onderkant bestaat uit een harde kunststof met een hoge stijfheid, waardoor de trapmat zijn vorm blijft behouden. De bovenkant, de brede stroken, zijn gemaakt van een rubberachtige kunststof met leerstructuur. De trapmatten hebben een antislipwaarde van R13. Ondanks de hoge antislipwaarde voelen de trapmatten prettig aan met blote voeten. Trapmatten van Micostep® kunt u eenvoudig online bestellen via www.micostep.com

Vergelijking slijtvastheid versus antislip-oplossing

Onderstaande grafiek en tabel geven een overzicht van de antislipoplossingen en bijbehorende slijtvastheid t.o.v. van Micostep® trapmatten.

Tabel 1: R-waarde, slijtvastheid, vergelijkingswaarde antislip

Antislipoplossing
R waarde
Slijtvastheid
Vergelijkingswaarde antislip
AntislipstripR11
80%35%
Antisliptape consument
R10-R11
40%
38%
Antisliptape industrieel
R13
70%
90%
Antislipverf consument
R10-R11
70%
90%
Antislipverf industrieel
R13
85%
100%
Micostep® trapmatten
R13
100%
100%
Overzettreden
R8-R9
70%
10%
Overzettreden met antislipstrip
R11
70%
35%
Tapijt
R9-R10
30%
20%

Aan u de keuze waarmee u uw traptreden antislip maakt. De trapmatten van Micostep® zijn ontworpen om alle andere antislipoplossingen te overtreffen in duurzaamheid, slijtvastheid en antislip, zodat u lang van uw antislipoplossing kunt genieten