Trapmatten plaatsen

Heching van de trapmatten op het traptredenoppervlak

Met de meegeleverde dubbelzijdige tape zijn de trapmatten eenvoudig  en snel te plaatsen op traptreden van o.a. hout, kunststof, staal, beton, steen en aluminium. Voorwaarde voor een goede hechting tussen de dubbelzijdige tape en het traptredenoppervlak is dat de traptreden vlak, schoon en vetvrij zijn.


Het ontvetten van het traptredenoppervlak

Voor een optimale hechting tussen de dubbelzijdige tape en het traptredenoppervlak dienen de traptreden schoon en vetvrij te zijn. Het oppervlak van de traptreden kunt u het beste reinigen en ontvetten met ammoniak opgelost in water (ammonia) of met St. Marc  (allesreiniger) opgelost in water.  Ammoniak en St. Marc zijn beide te koop bij bouwmarkten en winkels waar verf verkocht wordt.

Trapmatten met ideale hechting

De trapmatten van Micostep blijven optimaal en langdurig zitten wanneer u bovenstaande ontvetting uitvoert. Onze trapmatten passen vrijwel op iedere trap en zijn beschikbaar in diverse kleuren.


Aanbrengen van de dubbelzijdige tape

De trapmatten worden geleverd inclusief dubbelzijdige tape voor het bevestigen van de trapmatten op uw traptreden.  De tape wordt geleverd op rol en dient u zelf op de achterkant van de trapmatten aan te brengen.

Door het aanleveren van de dubbelzijdige tape op rol bent u ervan verzekerd dat de tape ’vers’ is en wordt een optimale kleefkracht gewaarborgd.

De afbeelding hiernaast geeft weer hoe de tape aan de onderkant van de trapmat aangebracht moet worden. Het aanbrengen van de dubbelzijdige tape gaat heel eenvoudig. U plakt het einde van de rol op de trapmat en ontrolt de rol zover als nodig  en u snijdt de betreffende strook op maat met een Stanleymes of een breekmes.


Micostep trapmatten passen op draaiende en rechte trappen!

Micostep® Trapmatten zijn toepasbaar op draaiende en op rechte trappen. De trapmatten zijn 55 centimeter breed en 17 centimeter diep. Hierdoor passen ze op nagenoeg alle trappen. Micostep® trapmatten zijn ondermeer ontwikkeld voor trappen die in de projectbouw worden toegepast. Heeft u een dergelijke trap dan hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken dat de trapmatten niet passen.

Trapmatten ook voor gedraaide trappen

Heeft u een gedraaide trap, dan plaatst u de trapmatten in de buitenbocht. Omdat u via de buitenbocht de trap op- en afloopt, is dit de meest logische plaats om de trapmatten te plaatsen.


Zelf trapmatten op maat maken is eigenlijk nooit nodig!

Normaal gesproken hoeven onze trapmatten niet ingekort te worden, omdat bij het ontwerp van de trapmatten rekening is gehouden met de afmetingen van de Nederlandse trappen. Af en toe is het aan de orde dat bijvoorbeeld de trapmat voor de bovenste traptrede ingekort moet worden. Onze trapmatten zijn eenvoudig in te korten met behulp van een elektrische decoupeerzaag. Voor de mooiste zaagsnede / zaagkant gebruikt u een zaagje met een fijne vertanding en legt u de trapmat tijdens het zagen met het loopvlak naar beneneden. De trapmatten zijn ook te knippen, u gebruikt dan een zware plaatschaar waarmee normaliter staalplaat geknipt kan worden.


Trapmatten aanbrengen

Stap 1: Plaats van de trapmatten op de traptrede bepalen.
Plaats de trapmatten op de treden zodat ze een rechte baan op een rechte trap of een vloeiende baan op een gedraaide trap beschrijven en teken de positie van de trapmatten af op de traptreden. PS: op een gedraaide trap liggen de trapmatten het mooiste in de buitenbocht.

Stap 2: Ontvetten.
Als u de positie van de trapmatten heeft bepaald dient u het traptredenoppervlak te ontvetten, zie ’Ontvetten van het traptredenoppervlak’.

Stap 3: Aanbrengen dubbelzijdige tape.
De dubbelzijdige tape brengt u aan aan de onderkant van de trapmat, zie ‘Aanbrengen van de dubbelzijdige tape’.

Stap 4: Trapmatten aanbrengen op de traptrede.
A)Houd de trapmat horizontaal en beweeg de trapmat met de 90 graden hoek tegen de kopse kant van de traptrede.
B) Druk de trapmat vervolgens recht naar beneden en zorg ervoor dat bij het naar beneden drukken de 90 graden hoek van de trapmat continu in contact blijft met de kopse kant van de traptrede.
C) Druk de trapmatten goed aan door er kort op te gaan staan en de trapmat overal te betreden.