De trap renoveren; trapbekleding vervangen door trapmatten

Als de trapbekleding versleten is dan komt het moment dat u deze aan vervanging toe is. In deze blog nemen we u mee in de renovatie van een trap met versleten vloerbedekking naar een trap met prachtige Micostep kunststof trapmatten.

Als eerste snijdt u de trapbekleding in, zodat u deze in stukken van de traptreden kunt verwijderen. Vaak is trapbekleding vastgelijmd en blijven er altijd lijmresten achter op de trap. Meestal is de oude trapbekleding ook vastgeniet om verschuiven te voorkomen. Veel van de nietjes blijven achter in de traptreden en andere delen van de trap. Met een schroevendraaier en nijptang verwijdert u de nietjes zorgvuldig, waarbij u de trap zo min mogelijk beschadigt. Iedere beschadiging zult u later weer moeten repareren.

Lijmresten van de trap verwijderen

Voordat je de lijmresten van de trap gaat verwijderen, moet u eerst weten of de gebruikte tapijtlijm op waterbasis is of niet. Vooral bij oude trappen is de tapijtlijm vaak niet op waterbasis. Weet u niet zeker of de tapijtlijm op waterbasis is volg dan eerst de werkwijze voor het verwijderen van lijmresten voor tapijtlijm op waterbasis.

Lijmresten op waterbasis van trap verwijderen

Is de vloerbedekking op uw trap aangebracht met lijm op waterbasis? Ga dan als volgt te werk om zonder chemische middelen lijmresten van uw trap te verwijderen.
Gebruik een sopje van warm water en handzeep. Zorg dat er geen water door de kieren kan lopen en plak deze eventueel af of gebruik wat oude lappen. Maak de traptreden waar de lijmresten op zitten vochtig met een natte doek. U kunt het sopwater ook aanbrengen met een plantenspuit. Zorg dat de stukken met lijmresten goed vochtig gemaakt worden. Het sopje laat u gedurende vier uur intrekken. Maak de trap met lijmresten daarna opnieuw vochtig en wacht weer vier uur. Vervolgens probeert u de lijmresten van de trap te verwijderen met een plamuurmes.

Lijmresten verwijderen van trap met cola.

Heeft u te maken met tapijtlijm die niet op waterbasis is dan is er gelukkig ook een niet chemische manier voor door de tapijtlijm te verwijderen met Cola. En dan het liefste Coca Cola. Lijm van de trap verwijderen met cola is een handig trucje. Maak de traptreden met lijmresten vochtig met Cola en laat de cola een paar minuten intrekken. Vervolgens kunt u de lijmresten met een plamuurmes verwijderen. De Cola maakt de lijm week en zorgt dat deze loslaat van de trap.

Zijn de lijmresten erg hardnekkig en ook met Cola niet te verwijderen? Dan zit er niets anders op dan de lijmresten op uw trap te verwijderen met een verfschraper en verfbrander. Zorg dat de verfresten niet verbranden en gebruik een geschikt mondkapje. De dampen die ontstaan zijn erg ongezond om in te ademen.

Lijmresten verwijderen met een chemisch oplosmiddel

Is de lijm niet met cola, water en of verfschraper te verwijderen dan is er nog een mogelijkheid. U kunt proberen of een oplosmiddel uitkomst biedt. Bison, HG en Alabastine zijn merken die lijmverwijderaars in hun assortiment hebben, deze zijn te verkrijgen bij bouwmarkten zoals Gamma, Hornbach, Karwei, Praxis of verfspeciaalzaken. Hoe u deze lijmverwijderaar toepast leest u op de het instructie die wordt meegeleverd bij de lijmverwijdereraar.

Trap schilderen na verwijderen van de lijmresten

Na het verwijderen van de lijmresten op uw trap maakt u de trap stof en vetvrij. Vervolgens kunt u de beschadigingen aan de trap repareren met houtvuller. Gebruik bij voorkeur een tweecomponenten houtvuller. Nadat de houtvuller is uitgehard schuurt u de trap. Kieren en naden kunt u het beste afkitten met een overschilderbare acrylaat kit. Gebruik geen siliconenkit omdat deze slecht overschilder baar is.

Gebruik voor het gronden van de trap een grondlak op waterbasis. Als de grondlak droog is kunt u de trap schilderen met een water gedragen lak, zoals S2U van Sigma.
Voor binnen toepassingen is het gebruik van lak op waterbasis aan te raden omdat lak op terpentine basis na verloop van tijd gaat verkleuren en witte kleuren zullen vergelen wordt.

Plaatsen van trapmatten

Is uw trap weer helemaal klaar, laat de lak dan een paar dagen uitharden voordat u de kunststof trapmatten van Micostep aanbrengt. Belangrijk om te weten is dat ondanks dat uw trap net geschilderd is het toch belangrijk is om uw traptreden goed te ontvetten voordat u de trapmatten gaat plaatsen. De juiste werkwijze voor het plaatsen van onze trapmatten leest u op de website van Micostep trapmatten over het plaatsen van kunststof trapmatten.

Trapmatten kopen in een bouwmarkt, woonwinkel of speciaalzaak?

Trapmatten kunt u in veel verschillende zaken aanschaffen. Veel bouwmarkten of woonwinkels  bieden trapmatten van tapijt of aluminium aan (Hornbach, Gamma, Praxis, Karwei, Leenbakker). Veel mensen verwachten dat ook IKEA trapmatten verkoopt (wat overigens niet zo is). Micostep is een speciaalzaak als het gaat om kunststof trapmatten. Het voordeel van het kopen van trapmatten of trapmaantjes bij Micostep (via trapmatten.nl) is dat ons aanbod is afgestemd op de Nederlandse markt. Onze trapmatten passen op 99% van alle trappen in Nederland. Trapmatten die u koopt in een bouwmarkt of woonwinkel komen vaak uit het buitenland waar trappen andere afmetingen hebben, met als resultaat dat de net nieuw aangeschafte trapmatten niet goed passen.

De trapmatten van Micostep zijn van kunststof en zijn leverbaar in meer dan 10 kleurencombinaties. Ze zijn veel duurzamer en slijten veel minder dan de trapmatten van tapijt die u bij Hornbach, Gamma, Praxis, Karwei, Leenbakker of Lidl koopt.

Wilt u meer weten over de verschillen tussen trapmatten van tapijt, aluminium of kunststof? lees dan onze blog met een vergelijkend trapmatten onderzoek