beste-keuze-trapmatten-trapmaantjes

Wat zijn de beste trapmatten of trapmaantjes?

Trapmatten, ook wel trapmaantjes genoemd, worden op de traptreden bevestigd en beschermen uw (houten) trap tegen krassen en beschadigingen. Een trapmat is een soort trapbekleding en wordt gemaakt van verschillende materialen. Wat de beste trapmatten of trapmaatjes zijn is afhankelijk van wat uw eisen of wensen zijn. Een trapmat van aluminium verslijt bijna niet, maar is wel krasgevoelig en minder comfortabel dan trapmatten of trapmaantjes van tapijt. Ook zult u een aluminium trapmat moeten bevestigen met schroeven op uw trap. Hierdoor beschadigt uw trap en zult u deze moeten herstellen zodra de aluminium trapmatten of trapmaantjes vervangen worden. De kunststof trapmatten en trapmaantjes van Micostep zijn gemaakt uit twee hoogwaardige kunststoffen. De harde onderlaag slijt niet en zorgt voor een vormvaste trapmat, die niet omkrult, terwijl de rubberachtige toplaag zorgt voor de beste  anti slip werking die wij in ons vergelijk zijn tegen gekomen.  Een kwalitatief hoogwaardige trapmat heeft een langere levensduur. Trapmatten van tapijt zullen uiteindelijk slijtageplekken vertonen. Ook komt het vaak voor dat trapmatten of trapmaantjes van vloerbedekking na verloop van tijd gaan opkrullen. Dat ziet er niet fraai uit en kan eventueel een gevaarlijke situatie opleveren, waardoor er iemand van de trap valt.

Waar kunt u trapmaantjes kopen?

Trapmatten of trapmaantjes kunt u op verschillende plaatsen aanschaffen. De meeste klus zaken zoals Gamma, Praxis, Karwei bieden trapmatten of trapmaantjes in hun assortiment. In dit nieuwsbericht vergelijken we de meest populaire trapmatten en trapmaantjes met elkaar. In ons vergelijkend onderzoek naar Trapmatten en trapmaantjes zijn de volgende leveranciers van trapmaten en trapmaantjes meegenomen:

Leverancier
AluminiumTapijtKunststof
Aldix
Elite Trapmattenx
Gammax
Hornbachx
Hubox
IKEA
Karweixx
Kwantumx
Leenbakkerxx
Lidl
x
Micostepx
Praxisxx

 

Bij Ikea trapmatten of trapmaantjes kopen?

Veel mensen verwachten dat Ikea ook trapmatten of trapmaantje aanbiedt, maar trapmatten zijn niet in het leveringsprogramma van Ikea opgenomen. Ikea heeft nooit trapmatten verkocht en biedt alleen de zelfklevende antislip strips PATRULL aan. Deze antislip strip plakt u op de rand van de traptreden om van de trap vallen te voorkomen. Regelmatig zoeken mensen online naar de trapmatten of trapmaantjes van Ikea en merken vervolgens dat deze niet geleverd worden. De antislip strip van Ikea biedt wel een goede en veilige optie om uitglijden op de trap te beperken, maar geven niet de decoratieve look van bijvoorbeeld kunststof trapmatten of trapmaantjes van Micostep. De antislip strip van Ikea is niet samen te gebruiken met trapmatten of trapmaantjes en wordt direct op de trap bevestigd. De strip van Ikea heeft een zelfklevende laag en wordt net als kunststof trapmatten of trapmatten van tapijt op de traptreden geplakt.  

ikea-trapmatten-kopen

* * * Voor de duidelijkheid Ikea biedt geen trapmatten of trapmaantjes * * *

Trapmatten met verschillende prijs en kwaliteit

U kunt al trapmatten aanschaffen van € 1,00 tot meer dan € 10,00  per stuk. Trapmatten of trapmaantjes van tapijt kosten het minste, gevolgd door trapmatten van aluminium. Voor kunststof trapmaten betaalt u iets meer. De goedkoopste trapmatten van tapijt zijn volgens ons onderzoek ook van de minste kwaliteit. De verwachting is dat deze trapmatten minder goed geschikt zijn voor trappen die veel gebruikt worden. Ze zullen snel verouderen en vervangen moeten worden. Ook zijn de lager geprijsde trapmatten standaard vaak al voorzien van tape of lijm. De hechting kan door ouderdom minder zijn dan wanneer de dubbelzijdige tape apart wordt bijgeleverd. De goedkopere trapmatten zijn niet van dien aard dat de trapmatten of trapmaantjes een verrijking zijn voor een mooie houten trap. Wilt u een kwalitatief goede trapmat van tapijt, dan kosten deze circa € 5,00 per stuk. Wilt u mooie trapmatten die ook nog eens veilig zijn en voorzien zijn van anti slip, dan is de kunststof trapmat van Micostep de beste keuze. Voor deze trapmatten betaalt u € 11,50 per stuk. Bijkomend voordeel van kunststof trapmatten of trapmaantjes is dat u deze meerdere malen kunt hergebruiken. Bij de kunststof trapmatten van Micostep wordt kwalitatief hoogwaardige dubbelzijdige tape los meegeleverd.

Duurzaamheid van trapmatten

iedereen heeft steeds meer aandacht voor milieu en duurzaamheid. Welke trapmatten of trapmaantjes zijn nu het meest duurzaam? Als we kijken naar hoe lang een trapmat mee gaat, dan zijn de aluminium trapmat en de kunststof trapmat van Micostep de beste keuze. Alleen past de look&feel van een aluminium trapmat niet in ieder interieur en voelt een aluminium trapmat niet comfortabel aan uw voeten. Een trapmat van vloerbedekking is eigenlijk maar eenmalig te gebruiken. Zeker als deze met lijm bevestigd wordt op uw trap. Het verlijmen is milieuonvriendelijk, maar voor trapmatten en trapmaantjes van tapijt vaak onvermijdelijk aangezien de trapmatten op den duur vaak gaan opkrullen. De enige mogelijkheid is dan om deze met lijm vast te zetten. Kunststof trapmatten bevestigd u altijd met dubbelzijdige tape. De kunststof trapmatten of trapmaantjes zijn eenvoudig te verwijderen, met beperkte schade aan uw trap. De kunststof trapmatten zijn volgens ons onderzoek dan ook het meest duurzaam.

Wat kosten trapmatten?

De prijzen van trapmatten en trapmaantjes lopen zoals eerder opgemerkt sterk uiteen. Met de prijs neemt ook de kwaliteit en veiligheid toe en krijgt u ook een mooiere trapmat. Bent u op zoek naar de goedkoopste oplossing dan kunt u al een trapmat kopen voor € 1,00 per stuk.

Leverancier
Min per stukMax per stukAantal per pakLos verkrijgbaar
Aldi€ 1,33€ 1,3315-
Elite Trapmatten€ 3,95€ 4,95-Ja
Gamma€ 2,45€ 4,6615-
Hornbach€ 1,95€ 6,95-Ja
Hubox
IKEA
Karwei€ 2,46€ 7,00
15Ja
Kwantum€ 2,00€ 6,0016-
Leenbakker€ 1,25€ 7,9916Ja
Lidl
€ 0,87€ 0,8715-
Micostep€ 11,50€ 14,5013Ja
Praxis€ 2,505,0014 of 15 (alu)-

 

Welke trapmatten hebben goede anti slip?

Iedereen is weleens van de trap gevallen en meestal was dat zonder nare gevolgen. Door te kiezen voor veilige trapmatten met goede anti slip kunt u het risico om van de trap te glijden beperken. Welke trapmatten hebben nu de beste anti slip? Wij onderzochten het voor u en kwamen tot het volgende overzicht.

Anti slip en slijtvastheid zijn min of meer aan elkaar gerelateerd. Anti slip werking ontstaat door indrukking van en/of de ruwheid van het oppervlak. De anti slip bij rubber trapmatten en trapmatten van tapijt ontstaat door indrukking. De anti slip werking bij trapmatten van aluminium traanplaat en zeer grove trapmatten van tapijt zoals trapmatten van gemaakt van sisal ontstaat door de ruwheid van het oppervlak.

Als de anti slip ontstaat door indrukking dan is de trapmat gemaakt van een ‘zacht materiaal’ (bijv. rubber of tapijt) en zal de trapmat sneller slijten. Aluminium trapmatten en trapmatten van bijvoorbeeld Sisal zijn ‘hard en grof’ hierdoor hebben zij een goede anti slip en slijtvastheid. Nadeel van aluminium trapmatten is dat ze kras gevoelig zijn. Micostep heeft goede anti slip en slijtvastheid gecombineerd in een product door een trapmat te maken die is opgebouwd uit twee lagen. Het loopvlak bestaat uit een super slijtvaste rubberachtige laag die is voorzien van een ‘leer textuur’. De ‘leer textuur’ zorgt voor de goede anti slip eigenschappen.

Leverancier
MateriaalAnti slip
AldiTapijtSlecht (-)
Elite TrapmattenTapijtSlecht (-)
GammaTapijtSlecht (-)
HornbachTapijtSlecht (-)
HornbachSisalMatig (+)
HornbachRubberGoed (++)
HornbachAluminium + rubberMatig (+)
HuboTapijtSlecht (-)
IKEAAntislip TapeGoed (++)
KarweiTapijtMatig (+)
KarweiAluminium + rubberMatig (+)
KarweiAluminium traanplaatGoed (++)
KwantumTapijtSlecht (-)
KwantumSidalMatig (+)
LeenbakkerTapijtSlecht (-)
LeenbakkerAluminium traanplaatMatig (+)
LeenbakkerAluminium + rubberMatig (+)
Lidl
TapijtSlecht (-)
MicostepKunststofGoed (++)
PraxisTapijtSlecht (-)
PraxisAluminium traanplaatMatig (+)

 

Trapmatten van 55 of 65 cm breed kopen?

De meeste trappen in Nederland hebben een draai van 90 of 180 graden en zijn dus niet recht. De traptreden zijn meestal tussen de 80 en 100 cm breed en de diepte is 20 cm. In andere landen gelden afwijkende dimensies. Veel trapmatten worden in het buitenland geproduceerd en zijn daarom afgestemd op wat bredere trappen met diepere traptreden. Voordat u trapmatten of trapmaantjes gaat bestellen is het van belang om uw trap op te meten. Trapmatten van 55 cm breed en 17 cm diep passen vrijwel altijd op uw traptreden. Zijn de trapmatten breder (bijvoorbeeld 65 cm) en dieper (bijvoorbeeld 25 cm) dan zullen deze niet altijd passen in het gedeelte waar de trap een bocht maakt. U zult de niet passende trapmatten dan moeten bijsnijden, wat natuurlijk niet mooi en niet de bedoeling is. In onderstaande tabel ziet u wat de afmetingen zijn van trapmatten en trapmaantjes die u bij de verschillende winkels kunt kopen. Let dus bij het kopen van trapmatten en trapmaantjes goed op de afmetingen!

Leverancier
AluminiumTapijtKunststof
Aldi65 cm x 25 cm
Elie Trapmatten55 cm x 17 cm
Gamma65 cm x 25 cm
55 cm x 17 cm
Hornbach60 cm x 17,5 cm65 cm x 25 cm
55 cm x 17 cm
Hubo65 cm x 25 cm
55 cm x 17 cm
IKEA
Karwei65 cm x 25 cm55 cm x 17 cm
Kwantum65 cm x 25 cm
55 cm x 17 cm
Leenbakker60 cm x 17,5 cm55 cm x 17 cm
Lidl
65 cm x 25 cm
Micostep55 cm x 17 cm
Praxis55 cm x 17 cm65 cm x 25 cm
55 cm x 17 cm