bevestigen-van-trapmaantjes

Het aanbrengen van trapmatten op uw trap is vrij eenvoudig zelf uit te voeren. Kunststof trapmatten of trapmatten van tapijt worden doorgaans met een dubbelzijdige tape op de trap bevestigd. U moet erop letten dat er een verschil is in het ’tapepatroon’. Voor beide soorten trapmatten of trapmaantjes gebruiken we een specifieke manier om de dubbelzijdige tape aan te brengen. Bij halve trapmaantjes uit aluminium wordt er als alternatief voor de bevestiging met dubbelzijdige tape ook gekozen voor bevestiging met schroeven.

Het bevestigen van halve trapmaantjes uit aluminium

Halve trapmaantjes uit aluminium worden vaak met schroeven op de trap vastgezet. Dit heeft als nadeel dat de schroefkoppen zichtbaar zijn en u na het verwijderen van de aluminium trapmaantjes de gaten in uw trap zult moeten opvullen en gladschuren, waarna uw trap weer geschilderd zal moeten worden. U kunt er ook voor kiezen om de aluminium trapmaantjes te bevestigen met dubbelzijdige tape. In figuur 2 kunt u zien in welk patroon de tape aan de onderzijde van de aluminium trapmaantjes wordt aangebracht. Voor een goede hechting zorgt u ervoor dat zowel de trapmaantjes als de trap stof en vetvrij zijn bij de bevestiging!

Het bevestigen van trapmatten uit kunststof

Kunststof trapmatten worden normaal gesproken niet geschroefd. Uit esthetisch oogpunt is het mooier om ze te bevestigen met dubbelzijdige tape. Als u de tape plakt zoals in figuur 2 zorgt u ervoor dat de trapmatten of trapmaantjes niet alleen goed vast zitten op de trap ook voorkomt u dat er water en vuil onder de trapmatten of trapmaantjes komt.

 

Het bevestigen van trapmatten van tapijt.

Trapmatten uit tapijt worden meestal, net als kunststof trapmatten, met dubbelzijdige tape op de trap bevestigd. Vaak wordt er door de leveranciers van trapmatten of trapmaantjes van tapijt bespaard op de dubbelzijdige tape, waardoor de trapmatten na verloop van tijd los raken en opkrullen. Om het opkrullen te vermijden wordt dan vaak aangeraden om trapmatten te verlijmen met een polymeerlijm. Deze constructielijm zorgt ervoor dat de trapmatten alleen nog maar met gereedschap te verwijderen zijn, met de kans dat uw trap beschadigd raakt. Wij adviseren om te allen tijde dubbelzijdige tape te gebruiken! Dit is gemakkelijker in onderhoud. Mochten uw trapmatten van tapijt ooit aan vervanging toe zijn, dan hoeft u tenminste niet uw trap te renoveren. Figuur 1 laat zien hoe het gangbare tapepatroon is bij trapmatten of trapmaantjes uit tapijt.

Kunststof trapmatten of trapmaantjes nooit lijmen!

Vaak wordt gedacht dat trapmatten uit kunststoffen, net als trapmatten van tapijt, goed met lijm te bevestigen zijn, maar dit is niet juist. Kunststoffen zijn over het algemeen slecht te verlijmen zonder het oppervlak van de kunststof trapmatten of trapmaantjes voor te behandelen. Als u de kunststof trapmatten of trapmaantjes toch heeft verlijmd, dan zullen er altijd lijmresten op uw trap achterblijven bij het verwijderen. Als u de speciale dubbelzijdige tape gebruikt, die trapmatten.nl bij uw bestelling meelevert, dan is het gebruik van lijm of andere middelen niet nodig. U kunt deze speciale tape ook altijd via trapmatten.nl bijbestellen. Het is dus niet aan te raden om kunststof trapmatten op uw trap te aan te brengen met lijm.

bevestigen-van-trapmatten

Figuur 1: Tape-patroon bij trapmatten uit tapijt

bevestigen-van-trapmaantjes

Figuur 2: Tape-patroon bij kunststof en aluminium trapmatten